Japanse oesters besmet met Herpesvirus

Uit recent onderzoek blijkt dat Japanse oesters (Crassostrea gigas) in de Waddenzee besmet zijn met het oesterherpesvirus OsHV-1 μvar, zo meldde onderzoeksinstituut GiMaRIS. De exotische Japanse oesters blijken dus besmet te zijn met een exotisch herpesvirus. Hoe heeft het zover kunnen komen?

In de strenge winter van 1962 op 1963 heeft een oesterziekte zo huisgehouden onder de inheemse platte oester (Ostrea edulis) dat Zeeuwse oestervissers in grote wanhoop zochten naar een tijdelijke oplossing van deze aanslag op hun broodwinning. De introductie van de Japanse oester leek de oplossing en wetenschappers meenden dat de Japanse oester zich hier in Nederland niet zou kunnen voortplanten omdat deze een watertemperatuur zo'n 18 graden nodig zou hebben om dat te kunnen doen. Foutje, bedankt. Want het bleek dat de Japanse oester zich in de Zeeuwse wateren en later in de Waddenzee wel degelijk succesvol kon vermeerderen.
[Foto: David Monniaux]
Het oesterherpesvirus dook voor het eerst in 2008 in Europese wateren op toen bleek dat er bij de Franse kusten opvallend veel jonge oestertjes stierven. De oorzaak bleek een mutatie te zijn van het bekende Osterherpesvirus-1 (OsHV-1) en het kreeg de naam OsHV-1 μvar. Net als de Japanse oesters zelf bleek ook het virus zich niet te beperken tot een enkele plek en het dook in 2009 op in Ierse oesters. In 2010 werd het virus in Engelse en Zeeuwse oesters aangetroffen en nu is ook onomstotelijk vastgesteld dat het virus ook opgedoken is in de Waddenzee. Onderzoek toont aan dat het gesleep met oesterzaad de reden van de verspreiding is.

Voorlopig zijn alleen de Japanse oesters vatbaar voor dit oesterherpesvirus en zijn de platte oesters en mensen veilig. Tot dat het virus opnieuw muteert.

Deze column is eveneens ietwat aangepast verschenen in de Nieuwsbrief voor het Waddengebied. Zie hier.

No comments:

Post a Comment