Paprikamozaïekvirus

In wetenschappelijke kringen staat het paprikamozaïekvirus bekend als Pepper Mild Mottle Virus (PMMoV). Dit virus komt wereldwijd voor in paprika's en chilipepers. De ziekteverschijnselen van een besmetting met dit virus zijn, onder andere, afhankelijk van de leeftijd van de plant, het tijdstip van infectie en de omgevingstemperatuur. Het paprikamozaïekvirus geeft op jonge bladeren een vaag mozaïekbeeld van donker- en lichtgroene vlekken, maar soms is er slechts een vergeling van de bladeren zichtbaar en lijkt de plant in zijn groei belemmerd. Ook op vruchten kunnen virussymptomen ontstaan. Ze vertonen al dan niet ingezonken vlekjes. Ook kunnen de vruchten een wat gebobbeld uiterlijk hebben.
Als een plant eenmaal besmet is kan deze niet behandeld worden. Zaadleveranciers proberen voortdurend een betere resistentie in te bouwen zodat het virus geen kans van slagen heeft. Vergelijk het met vaccinatie tegen het griepvirus.

Hoewel de symptomen nagenoeg kunnen verdwijnen, betekent het niet dat de plant het virus overwonnen heeft en kunnen de symptomen het volgende seizoen weer terugkomen. Het virus blijkt ontzettend besmettelijk en wordt door zaad, landbouwwerktuigen of agrariërs overgebracht. Men gelooft dat de internationale zaadhandel de oorzaak is van de wereldwijde verspreiding van het virus.
Men vermoedt dat de oorsprong van het paprikamozaïekvirus gezocht moet worden bij een direct familielid, het tomatenmozaïekvirus (Tomato mosaic virus of ToMV). Beiden horen thuis in de Tobacco mosaic virusfamilie. Het tomatenmozaïekvirus heeft het gemunt op een groot aantal planten van de nachtschaden (Solanacaea), waartoe ook aardappels en aubergines behoren en men neemt nu aan dat het Paprikamozaïekvirus een vrij recente mutatie is van het tomatenmozaïekvirus. Omdat het een recente mutatie is heeft het virus zich nog niet (genoeg) aangepast aan andere aan paprika en chilipepers verwante soorten, zoals tomaten, aardappels en aubergines. Maar het virus is nog jong, muteert ongezien door en wat niet is kan nog komen.

Maar wacht, wat las ik nu in een recent wetenschappelijk onderzoek? Het paprikamozaïekvirus heeft allang een nieuwe gastheer gevonden. Nee, geen broertje of zusje van de paprika of chilipeper, maar iets dat veel verontrustender is. Het virus blijkt het allereerste plantenvirus te zijn dat ook mensen kan besmetten[1]. Dat levert je koorts, maag- en darmproblemen en jeuk op. Nog vervelender is de ontdekking dat het virus in alle onderzochte flessen van een scherpe saus uit China is aangetroffen[2].

[1] Colson et al: Pepper Mild Mottle Virus, a Plant Virus Associated with Specific Immune Responses, Fever, Abdominal Pains, and Pruritus in Humans in PLoS One – 2010. Zie hier.
[2] Peng et al: Detection of pepper mild mottle virus in pepper sauce in China in Archives of Virology - 2015

No comments:

Post a Comment