Walrus

Wie aan een walrus (Odobenus rosmarus) denkt krijgt waarschijnlijk visioenen van temperaturen die behoorlijk beneden het vriespunt liggen. De walrus is dan ook perfect uitgerust om in deze omstandigheden te leven en overleven. Een volwassen mannetje kan gemakkelijk 2,000 kilo zwaar worden. Walrussen voeden zich met schelpdieren. Veel schelpdieren.
Eigenlijk zijn er twee ondersoorten: eentje die in de Atlantische Oceaan leeft (Odobenus rosmarus rosmarus) en eentje die in de Stille Oceaan woonachtig is (Odobenus rosmarus divergens). Waar ze gewoonlijk niet leven is in de Waddenzee, maar zo heel af en toe zet een avontuurlijk ingesteld exemplaar koers naar onze wateren.

De laatste walrus die Nederland aandeed werd in 1998 gezien op Ameland. Pas in 2021 arriveerde de volgende. Het ging om een vrouwtje dat eerder al bij Denemarken en Duitsland opdook. Het leek alsof deze walrus een soort ontdekkingsreis langs de Waddeneilanden gemaakt had. Steeds zuidelijker werd deze walrus waargenomen en 20 september 2021 werd zij aangetroffen op Simonszand, een kleine zandplaat tussen Schiermonnikoog en de Rottumerplaat. Op 30 september van dat jaar arriveerde de walrus op de zeedijk nabij Harlingen.

Het Zeehondencentrum heeft het dier geobserveerd en zij leek, afgezien van wat oppervlakkige verwondingen aan de voorpoten, in goede conditie. Deze wonden had ze in Duitsland al opgelopen en ze lijken zich te herstellen.

Het centrum roept op om de walrus vooral ruimte te geven. Belangrijk is dat de walrus vooral rust en ruimte krijgt en het centrum roept dan ook op om de walrus niet te benaderen.

Recentelijk was er een walrus in Ierland, die met een omweg via Spanje terug naar Ierland en uiteindelijk weer naar IJsland is gezwommen. Daaruit bleek dat avontuurlijke walrussen zich goed kunnen redden en uiteindelijk ook weer zelfstandig richting hun oorspronkelijke leefgebied zullen trekken, mits ze met rust gelaten worden.

Vervolg. [18 oktober 2021] De walrus is gespot in de marinehaven van Den Helder. Wetenswaardig is dat de onderzeeërs van 'onze' marine behoren tot de Walrusklasse.
[14 november 2021] Even de Noordzee oversteken stelt niets voor, want op 14 november 2021 werd gemeld dat de walrus gezien was aan de kust bij Seahouses, gelegen aan het uiterste noordwesten van Engeland.
[12 december 2021] Ze is op weg naar huis, want de walrus is opgedoken bij een zalmkwekerij op de Shetland Eilanden, benoorden Schotland.

[14 augustus 2022] De walrus werd 'humanely euthanised' omdat ze problemen veroorzaak in Noorse fjorden. Ieder normaal mens zou hem vangen en terugplaatsen in zijn natuurlijk habitat, maar de Noren vonden het handiger om haar te vermoorden.

No comments:

Post a Comment