Yucca

De yucca of palmlelie (Yucca flaccida) is inheems in de droge zuidelijke delen van Noord-Amerika. Het is een steelloze altijdgroene plant die tot anderhalve meter hoog kan opgroeien. De plant vormt een rozet van scherpe, zwaardvormige bladeren die tot 50 centimeter lang kunnen uitgroeien. In de zomer bloeit deze woestijnbewoner met prachtige pluimvormige bossen crèmewitte belvormige bloemen.
Al die kenmerken zorgden er voor dat de yucca wereldwijd als kamerplant werd verkocht. Of liever, als kantoorplant om de troosteloze atmosfeer, die in de meeste kantoren hangt, wat te verbeteren.

Soms proberen mensen hem als tuinplant te gebruiken en dat lukt soms. Laat hem voorzichtig wennen aan de buitentemperatuur en haal hem zo nodig in de koude wintermaanden binnen. Zoek een beschut plekje voor hem want zijn genen zijn natuurlijk gewend aan de warmte van de woestijn. Als gevolg van die eigenschappen zal het natuurlijk niet voorkomen dat de yucca in ons land verwilderd wordt aangetroffen.

Uhm, had ik op deze site al niet veel vaker gemeld dat de natuur zich niet altijd aan de spelregels houdt? Want, hoe onlogisch het ook klinkt, in 2017 vonden vrijwilligers van Floron, Niko Buiten en Corry van Breen, tijdens een planteninventarisatie bij Zandvoort de Yucca op enkele duintoppen in het duingebied Kraansvlak (gemeente Kennemerland). Begin februari 2018 zijn de planten verwijderd uit het duin.
[Yucca's in Nederlands duingebied. Foto: Sven Pekel]]

Kennelijk is de lagere temperatuur in ons land toch niet laag genoeg om verspreiding van de yucca tegen te gaan. In België wordt al enige jaren gesproken van een invasieve soort, en in Nederland lijkt Yucca zich ook steeds meer die kant op te ontwikkelen.

Inmiddels is Yucca in Nederland ook elders in het duingebied en andere natuurgebieden op met name zandgronden waargenomen. Hoe zij haar weg zo ver in het duingebied heeft gevonden is nog niet bekend. In Amerika vormt Yucca vruchten met zaad dankzij bestuiving door de Yuccamot, een insect dat zich heeft gespecialiseerd in de Yucca. In Nederland komt de Yuccamot niet voor, maar Europese hommels blijken in staat Yucca aloifolia, een (nog) niet verwilderende Yuccasoort, te bestuiven en bevruchten. Of er in Nederland sprake is van bestuiving weten we nog niet, maar het zou wel een aantal waargenomen zaailingen en afgelegen vindplaatsen kunnen verklaren. Wat we wel weten is dat Yucca zich gemakkelijke vegetatief kan vermeerderen uit stukken stam en wortel. Buiten natuurgebieden wordt de soort voornamelijk gevonden op plaatsen waar tuinafval wordt gedumpt.

No comments:

Post a Comment