NVWA waarschuwt voor pakketten met onbekende plantenzaden

De NVWA waarschuwt voor postpakketjes met onbekende plantenzaden. Deze maand heeft de NVWA samen met de Douane dergelijke pakketjes op Schiphol aangetroffen. NVWA vraagt het publiek het te melden wanneer ze ongevraagd een pakket met plantenzaden ontvangen. 

De pakketjes zijn afkomstig uit China en zijn een vorm van bioterrorisme ofwel botanisch terrorisme. Ik vermoed dat men hoopt dat ontvangers de zaden planten, omdat ze nieuwsgierig genoeg zijn om te willen weten welke planten op zullen komen. Tegelijkertijd sluipen nieuwe exotische planten ons land binnen met mogelijk exotische plantenziekten.

Vooral in de VS en andere Engelstalige landen doken de pakketjes op. Kenners hebben in ieder geval 14 verschillende soorten zaden geïdentificeerd, waaronder rozen, mosterd, kool en winde plus enkele kruiden, zoals munt, salie, rozemarijn, lavendel en hibiscus.

De Douane heeft nu ook dergelijke pakketten op Schiphol onderschept. Het onbekende plantenmateriaal is verzonden vanuit webshops buiten de Europese Unie. Deze pakketjes waren niet bestemd voor Nederlandse geadresseerden.

De NVWA vraagt het publiek om het via een formulier (categorie ‘planten’) te melden wanneer ze ongevraagd zaadpakketjes in de bus krijgen. Op basis van deze informatie kan de NVWA, in samenwerking met de Douane, het toezicht aan de grens aanscherpen.

Wie een pakketje heeft ontvangen en gemeld, kan dit vervolgens bij het restafval doen. Het restafval wordt verwerkt door middel van verbranding.

No comments:

Post a Comment