Borrelia miyamotoi

De ziekte van Lyme heeft zijn naam te danken aan de Amerikaanse plaatsjes Lyme en Old Lyme. Daar werden in 1975 een aantal gevallen van besmetting ontdekt, maar waardoor precies die besmetting was ontstaan bleef nog even een raadsel. Drie jaar later begreep men dat de ziekte van Lyme een ziektebeeld moest zijn die door teken werd overgebracht, maar de precieze oorzaak werd pas in 1981 ontdekt door Willy Burgdorfer: een bacterie.

Om zijn ontdekking te eren kreeg die bacterie de naam van Burgdorfer en staat sindsdien bekend als Borrelia burgdorferi. Hoewel de bacterie in Noord-Amerika is ontdekt bleek al snel dat hij ook in Europese landen leefde. In Europa wordt het het probleem echter ook veroorzaakt door enkele broertjes van de Borrellia. In onze contreien zijn dat de Borrelia afzelii en de Borrolia garinii.
Mensen worden dus niet ziek door de daadwerkelijke tekenbeet, maar doordat een al geïnfecteerde teek tijdens het bloedzuigen bacteriën overbrengt. Ondertussen staan teken bekend als een insectensoort die een scala van problemen kan veroorzaken, want hij is niet alleen een gastheer voor bacteriën, maar ook van parasieten, virussen, protozoa (een restgroep van eencellige organismen) en gifstoffen. In Nederland blijkt na onderzoek dat misschien wel 75% van alle teken besmet zijn met een ziekteverwekker. De besmette teken zijn in Nederland veelal de schapenteek (Ixodes ricinus) en de hertenteek (Ixodes scapularis).

Het eerste teken van een infectie is een rode vlek die na een paar dagen overgaat in een ring. Eenmaal in het lichaam tast de bacterie vooral het zenuwstelsel aan met als gevolg wat griepachtige symptomen. Als je de ziekte zijn gang laat gaan worden de symptomen ernstiger en kan het leiden tot verlamming van de gezichtsspieren of pijn en krachtsvermindering aan een arm of been. Ook kunnen mensen gewrichtsklachten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen krijgen. Er wordt zelfs gevreesd dat een infectie uiteindelijk kan leiden Non-Hodgkinlymfoom, een lastig te behandelen vorm van kanker.

In de meeste gevallen is een behandeling met antibiotica voldoende om van de infectie af te komen, maar het uitstellen of afstellen van de behandeling kan weer leiden tot ernstiger symptomen, die lastiger te behandelen zijn.

Drie verschillende bacteriesoorten veroorzaken dus in Nederland de ziekte van Lyme? Nee, de vierde soort is nu ook al aangetroffen: de Borrelia miyamotoi. Pas in 1995 werd deze bacterie voor het eerst in een teek in Japan aangetroffen. Daarna ontdekte men hem ook in Amerika en Europa en Azië. Dat betekent dus dat hij al een wereldwijde verspreiding had bereikt voordat we wisten dat hij überhaupt bestond.

No comments:

Post a Comment