Everglades moeraskreeft

De Everglades moeraskreeft (Procambarus fallax) leeft tot groot genoegen van zichzelf in enkele zijrivieren van de Satilla River in de Amerikaanse staat Georgia, en een groot deel van Florida. In Amerika wordt de soort beschouwd als een van de meest voorkomende rivierkreeften.

Het schild van de deze rivierkreeft is bruinachtig met donkere onregelmatig gevormde vlekken. Ze hebben een donkere streep aan elke kant, en onder die streep zitten vlakken met een bruinige roze tint en lichte vlekken. De Everglades moeraskreeft bereikt een maximale totale lengte van ongeveer 7 centimeter. Deze moeraskreeft wordt aangetroffen in een grote verscheidenheid aan habitats: beken, vijvers, sloten en moerassen. Als het water in zijn leefgebied daalt, dan zal zijn instinct hem vertellen dat hij een hol moet graven om daarin te overleven.

Met zo’n aantrekkelijke kleurstelling is het niet echt verwonderlijk dat aquariumhouders het een leuke aanwinst hebben gevonden. Een kleurrijk exotisch moeraskreeftje doet het altijd goed in een verlichte bak in een verder treurige huiskamer. Zelfs nu worden op gespecialiseerde websites nog exemplaren van de Everglades moeraskreeft aangeboden.
[Foto: www.aquariumkrebse.de]
Er zijn nogal wat verschillende soorten Amerikaanse rivierkreeften, die wereldwijd problemen veroorzaken, maar de Everglades moeraskreeft heeft iets unieks verzonnen om te overleven: hij doet tegenwoordig aan ongeslachtelijke voortplanting. Eén enkel exemplaar kan dus al zorgen voor een overdaad aan kreeften omdat sex niet noodzakelijk is voor het krijgen van nageslacht. Al in 1990 werden in enkele Duitse riviertjes rivierkreeften aangetroffen. Omdat men niet precies wist om welke soort het ging kregen ze de naam Marmorkrebs (gemarmerde kreeft). Sinds de eerste ontdekking van de ‘gemarmerde kreeft’ zijn ze in het wild geïntroduceerd in landen als Italië, Nederland, Zweden, Madagaskar en Japan. Allemaal ontsnapt uit aquaria of terraria.

In eerste instantie snapten wetenschappers natuurlijk niet waar het thuisland van deze aparteling gevonden moest worden. In Amerika leefden natuurlijk wel familieleden van de ‘gemarmerde kreeft’, maar niet eentje die aan parthogenese (de ongeslachtelijke voortplanting) deed. Het bleek dus dat de evolutie weer eens zo slim was dat het een mutatie heeft veroorzaakt om eenzame kreeften tot te laten voortplanten.

Pas later bleek dat de Everglades moeraskreeft en de ‘gemarmerde kreeft’ een en dezelfde waren. De Europese mutatie kreeg als ondersoort een aparte naam Procambarus fallax virginalis[1].

In de USA zijn ze ondertussen zo bevreesd voor een introductie van deze nieuwe ondersoort dat ze hem alvast de sticker kill on sight op zijn waarneming hebben geplakt. Het is een krachteloze maatregel omdat de ‘gemarmerde kreeft’ ook in dat land nog steeds veel verkocht wordt aan aquariumliefhebbers.

[1] Martin et al: The enigmatic Marmorkrebs (marbled crayfish) is the parthenogenetic form of Procambarus fallax (Hagen, 1870) in Contributions to Zoology – 2010 (pdf hier)

No comments:

Post a Comment