Rode palmkever

De rode palmkever (Rhynchophorus ferrugineus), ook wel palmsnuitkever genoemd, is een knoeperd van een insect dat een lengte kan bereiken van twee tot vijf centimeter. Gewoonlijk heeft de rode palmkever een oranjerode tot rossigbruine kleur, maar soms komen ook andere kleurschakeringen voor, waardoor hij soms voor een neefje wordt aangezien.

De larven van rode palmkever boren gangen in palmbomen. Omdat die gangen wel een meter lang kunnen worden, snap je wel dat een palmboom daar uiteindelijk problemen van gaat krijgen. De aangetaste palmbomen verzwakken en gaan uiteindelijk dood.

Omdat palmbomen vooral in tropische gebieden belangrijke gewassen zijn, wordt de rode palmkever in die contreiën gezien als een grote plaag in plantages. Vooral in kokospalmen, dadelpalm en oliepalm zien ze hem liever gaan als komen.
[Foto: Luigi Barraco]
De rode palmkever is inheems in tropische delen van Azië, maar heeft zich ondertussen verspreid tot Afrika en Europa. Het insect bereikte in de tachtiger jaren van de vorige eeuw het Middellandse Zeegebied en de eerste Europese melding stamt uit 1994 toen er een exemplaar in Spanje werd aangetroffen. Daarna ging het snel, want niet veel later bleken ook palmbomen op Malta en in Italië besmet met de rode palmkever. Daarna volgden landen als Griekenland en Frankrijk.

In 2009 bleek de rode palmkever de oversteek naar het Amerikaanse continent te hebben gemaakt en de eerste meldingen waren op ‘onze’ Nederlandse Antillen. Na Aruba en Curaçao bleek de plaaggeest al een jaar later in het Amerikaanse Californië te zijn aangekomen. Daar bedreigt hij palmen, die gekweekt worden voor de aankleding van tuinen ($70 miljoen) de locale dadelindustrie ($30 miljoen).

Hoewel de rode palmkever zich ooit alleen voortplantte in kokospalmen in Zuidoost-Azië, heeft hij zich wereldwijd ondertussen aangepast aan 18 andere palmsoorten. Zelfs de banaan blijkt niet meer veilig te zijn voor de rode palmkever. Mochten er geen palmen zijn om heerlijk gangen in te boren dan is de rode palmkever veelzijdig genoeg om zich aan andere planten te wagen: in de Verenigde Staten heeft hij blijkbaar zijn heil al gezocht in de agave, een vetplant die verwant is aan de aloë vera. Zelfs suikerriet voldoet aan de eisen van dit insect.

De eerste melding van de rode palmkever in Nederland was in 2014. Men vermoedt dat hij door gesleep met exotisch plantmateriaal is meegelift naar ons land. En waar eentje is die gezien is door een expert, zullen er vele andere zijn die zich ongezien op kunnen houden in uw en mijn tuin.

In zijn oorspronkelijke thuislanden worden de larven van de rode palmkever gezien als een ware delicatesse. Zelf geloof ik niet dat zoiets hier echt in de smaak zal vallen.

No comments:

Post a Comment