Taiwanese rattenslang

De Taiwanese rattenslang (Orthriophis taeniurus) is inheems in Zuidoost-Azië waar men een behoorlijk aantal ondersoorten weet te onderscheiden. Deze slangensoort kan een lengte bereiken van twee meter en is een populair terrariumdier. De Taiwanese rattenslang is een niet-giftige wurgslang die nooit een mens zou durven aanvallen. In het wild eet deze slang vleermuizen, maar bij gebrek daaraan schakelen ze snel over op ratten, muizen, kleine vogels, hagedissen en padden.
U weet hoe het verhaal ondertussen gaat: het komt nogal eens voor dat dieren uit hun gevangenschap weten te 'ontsnappen' en in de meeste gevallen worden ze daarbij een handje geholpen door hun eigenaren die na verloop van tijd uitgekeken raken op hun huisdier. Omdat het zielig is om ze de nek om te draaien worden sommige huisdieren losgelaten in de vrije natuur.

Omdat het doorgaans gaat over erg kleine aantallen, leidt dit bijna nooit tot vestiging van populaties. Ondanks het feit dat slangen maanden zonder eten kunnen, hebben ze de grootste moeite om voldoende voedsel te vinden, ontbreken soortgenoten om zich succesvol voort te planten en overleven slechts weinig van deze koudbloedige dieren onze winters. Tenminste, zo gaat het zo vaak, maar soms gaat het anders.

De vondst van een Taiwanese rattenslang in 2006 in Hasselt (België) viel in eerste instantie ook onder de noemer 'ontsnapt' exemplaar. Omwille van haar mooie tekening en kleuren is ze een veel voorkomend reptiel in de dierenhandel. Intussen werd door het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek al een twintigtal exemplaren van de soort opgehaald in Kuringen. De herkomst van de dieren lijkt te herleiden tot een Belgisch Limburgse terrariumzaak, de meeste exemplaren werden gevonden in een straal van 500 meter rond de zaak.
Met de ontdekking van een nest met 6 eieren langs de spoorweg in Kuringen bij Hasselt staat het onomstotelijk vast: de Taiwanese rattenslang plant zich voort bij onze zuiderburen. Dankzij het opwarmende microklimaat langs de sporen en vlak bij steden lijkt het erop dat de populatie van de slangensoort in de toekomst alleen maar zal groeien.

Helemaal als een verrassing kwam het nieuws niet: de voorbije jaren waren al vaker volwassen en jongere exemplaren opgedoken langs de spoorlijn in Kuringen, wat deed vermoeden dat er sprake was van voortplanting. De vondst van zes eieren door spoorwegarbeiders vorige week bevestigt dat vermoeden.

Wellicht gaat het om meer dan een toevalstreffer en zal de populatie de komende jaren verder groeien. In de koelere Vlaamse natuur zou de Taiwanese rattenslang geen kans maken om zich voort te planten, maar de warmtecondities vlak bij de sporen of vlak bij een stadskern, waar de temperatuur altijd enkele graden warmer is, sluiten dichter aan bij de natuurlijke levensomstandigheden voor de soort. Het uitblijven van strenge winters is voor de koudbloedige dieren wellicht ook een goede zaak. Ook voedsel vinden in onze contreien blijkt geen probleem.

Bron.

No comments:

Post a Comment