Avocado

Je zult het misschien niet direct willen geloven, maar kenners van onze vaderlandse flora ontdekken steeds vaker verwilderde avocadoboompjes in Nederland. Iedereen zal kunnen verzinnen hoe dat in zijn werk is gegaan: mensen kopen een heerlijke avocado, peuzelen hem op een gooien de pit achteloos weg. De natuur weet daar wel raad mee en die pit zal na verloop van tijd ontkiemen.
De avocado (Persea americana) is inheems op het Amerikaanse continent en is lid van de grote en wereldwijd aanwezige Laurierfamilie (Lauraceae). Wetenschapper geloven dat de eerste avocado in de hooglanden van Midden-Amerika moet zijn ontstaan. Botanisch gezien is de avocado een grote bes, precies zoals ook de tomaat en chilipeper dat zijn. De avocado bevrucht zich voor een deel zelf en dat betekent dat deze soort niet afhankelijk is van een specifieke bevruchter, zoals dat bijvoorbeeld bij de vijg (Ficus carica) wel het geval is.

De vrucht van de reguliere variëteiten heeft glad, boterachtig, goudgroen vruchtvlees als deze rijp is. Afhankelijk van het ras hebben avocado's een groene, bruine, paarse of zwarte schil en kunnen ze peervormig, eivormig of zelfs bolvormig zijn. Voor commerciële doeleinden worden de vruchten geplukt terwijl ze onrijp zijn en rijp na de oogst.

Doet de avocado het in Nederland goed, is een terechte vraag. Welnu, de opwarming van de aarde zorgt voor extremen in het weerbeeld. Dat betekent meer droogte, meer hittegolven, meer regenval en meer stormen. Telers van avocado's in diens thuislanden, waaronder vooral Mexico, zijn behoorlijk ongerust aan het worden. Dat zorgt voor een mogelijke verschuiving van de plaatsen waar de avocado perfecte omstandigheden kan aantreffen.

In de toekomst zou Nederland wel eens een klimaat kunnen krijgen waar de avocado perfect zou kunnen gedijen. Tot dat moment daar is, zijn die perfecte omstandigheden vooral te vinden in de gebieden rondom de Middellandse Zee.

En die verwilderde avocado's in ons land? Die vormen het bewijs dat ze het hier wel redelijk naar hun zin hebben. Ook bewijst het natuurlijk dat steeds meer mensen weten dat de avocado supergezond is. De bes zit immers boordevol oliezuur een enkelvoudig onverzadigd vet dat ook in olijfolie wordt aangetroffen. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Ook bevat de avocado linolzuur, een meervoudig onverzadigd vetzuur. Het is een omega-6 vetzuur dat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Misschien een interessante gedachte, maar mijn advies zou zijn: eet meer avocado's en plant de pit op een zonnig plekje in je tuin. Ben je alvast klaar voor de toekomst.

No comments:

Post a Comment