Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) is een eenjarig kruid en behoort tot de schermbloemigen. Omdat de koriander als enig familielid in het geslacht Coriandrum wordt geplaatst, zal hij zich wel behoorlijk eenzaam voelen. In de Nederlandse keuken is de koriander wat in de vergetelheid geraakt, maar in vele exotische gerechten wordt deze smaakmaker met veel enthousiasme toegepast.

De Romeinen worden alom verantwoordelijk gehouden voor het feit dat ze koriander in Europa hebben verspreid, maar de reis van deze plant begon natuurlijk al veel eerder. De geschiedenis leert ons dat de Israelieten al dankbaar gebruik maakten van koriander. In het graf van de Egyptische farao Toetankhamon werd ook een grote hoeveelheid korianderzaadjes aangetroffen, terwijl de plant niet in Egypte thuishoorde. Volgens geschiedkundigen een aanwijzing dat het een zeer kostbare en zeer werkzame plant moest zijn.

Ook deze plant heeft zijn weg naar Nederland gevonden, maar hoe dat gekomen is blijft wat onduidelijk. De meest overtuigende verklaring is dat hij is ontsnapt uit tuinen of kwekerijen en zich hier en daar weet te handhaven. Een plaag is koriander zeker niet.
De smaak van koriander laat zich wat lastig omschrijven en dat heeft ook te maken met persoonlijke voorkeuren. Terwijl ene persoon meldt dat de plant naar zeep smaakt zal de andere zeggen dat de smaak van koriander iets weg heeft van peterselie en citroen. Of je koriander lekker vindt heeft zelfs een genetische oorsprong.

Niet alleen de bladeren van de koriander worden in gerechten toegepast, maar ook de zaadjes en de wortels. Die zaadjes kennen wij natuurlijk al uit de Indonesische keuken waar ze als ketoembar bekend staan.

Koriander wordt achtervolgd door allerhande gezondheidsclaims. In heel Europa werd koriander gezien als een afrodisiacum (lustopwekker). Verder wordt het in heel wat landen in de volksgeneeskunst gebruikt in drankjes en zalfjes omdat het pijnstillend, verzachtend en vochtafdrijvend zou zijn. Tijd dus voor de wetenschap om koriander eens grondig te onderzoeken en daar kwamen opmerkelijke resultaten uit voort. Bij laboratoriumratten bleek koriander een uitzonderlijk sterk effect te hebben op de vetafvoer uit het lichaam. Ook voor diabetici lijkt het eten van koriander een behoorlijk positief effect te hebben want de resultaten tonen aan dat stofjes in koriander bloedsuikerverlagend zijn en de afgifte van insuline kunnen reguleren. Dat is trouwens iets wat ze al eeuwen in India wisten.

Het sap van de verse plantjes heeft effecten die gelijk zijn aan die van alcohol: je wordt er eerst actief van en daarna wat suffig. Hogere doses leiden tot intoxicatie. Ik heb het zelf nog niet uitgetest.

No comments:

Post a Comment