Spaanse Stierspin

De Spaanse stierspin of Iberische stierspin (Macrothele calpeiana) leeft van nature in het zuiden van Spanje, Portugal en Noordwest-Afrika. Het is een van de grootste en meest vervaarlijk uitziende spinnen van Europa. Deze soort is een nogal indrukwekkend dier, waarvan de vrouwtjes tot bijna zes centimeter groot kunnen worden. De mannetjes moeten het met een centimeter minder doen. Er zijn echter van beide seksen ook exemplaren van acht centimeter aangetroffen. Deze soort heeft grote naar voren gerichte kaken. De Spaanse stierspin heeft een satijnzwart uiterlijk, wat hem nog meer doet denken aan de levensgevaarlijke spin Aragog uit de boeken over Harry Potter.
[Foto: J. Gállego]
Ik zou graag op deze plaats een zin willen beginnen met het woord 'Gelukkig...' maar dat gaat tot mijn spijt niet lukken. Met enige regelmaat komt de Spaanse stierspin namelijk per ongeluk in ons land terecht als gevolg van de import van olijfbomen.

De Spaanse stierspin maakt verborgen buisvormige trechterwebben onder of tussen stenen en boomwortels en in boomholtes. Omdat grote olijfbomen in Mediterrane landen nog wel eens opgepot worden en naar andere landen vervoerd worden, kunnen de spinnen ongemerkt meekomen. Bij de vervoerder, de distributeur, het tuincentrum of iemand in de tuin kan de spin er dan uitkruipen en gevonden worden.

Ook hier zou ik hier iets kunnen vermelden dat 'gelukkig kunnen deze dieren niet tegen de koude winters van Nederland', maar ook dat zal niet gaan lukken, want door de opwarming van de aardkloot laten we tegenwoordig mediterrane planten het hele jaar buiten staan. Daardoor zijn is sinds 2010 het aantal waarnemingen van deze soort behoorlijk toegenomen. Alhoewel: Tot nu toe staat de teller van door spinnenkenners (arachnologen) bevestigde importgevallen nog maar op negen, verdeeld over zes provincies. Een groot gedeelte van de spinnen zal echter nooit ‘officieel’ gemeld worden. Een vondst van deze knoepert van een spin trekt vaak behoorlijk de aandacht.

De beet van de Spaanse stierspin is gelukkig niet dodelijk voor de mens, levert geen gezondheidsrisico op, maar kan wel degelijk pijnlijk zijn.

Zo, wat moet je doen als je een Spaanse stierspin aantreft? Europese regels beschermen tot een bepaalde hoogte zelfs deze exoot. Het is namelijk verboden is om dieren, zoals de Spaanse stierspin, zonder vergunning onder zich te hebben of te vervoeren. Dat betekent dus in het algemeen: Stamp!

No comments:

Post a Comment